Du visar för närvarande 2022 års Birgit Nilsson Prize tillkännages den 17 maj
Birgit Nilsson, foto: Jan Björsell

2022 års Birgit Nilsson Prize tillkännages den 17 maj

Enligt tradition tillkännager styrelsen pristagaren av Birgit Nilsson Prize på Birgits födelsedag den 17 maj. Nytt för i år är att tillkännagivandet äger rum på Birgit Nilsson Museum i Svenstad. Att flytta tillkännagivandet av priset från Stockholm till Birgits rötter i södra Sverige ger oss möjlighet att tydligare se och hylla helheten av det som är hennes arv. 

Idag när vi talar om arvet efter Birgit Nilsson inkluderar det flera saker. Master classes för unga sångare i samband med Birgit Nilsson-dagarna. Ett årligt stipendium som stöttar professionella sångare i början av sina karriärer. Arvet innehåller också det eftertraktade Birgit Nilsson Prize som ges till artister eller institutioner som bidragit till en viktig del av musikhistorien. Birgit glömde aldrig vem hon var eller hur hon hamnade där. Från uppväxten på bondgården i Svenstad till den enastående karriären på den internationella operascenen. Hon var tydlig med att hennes arv skulle bidra till att stötta framtida generationer i början av sin musikaliska resa och inspirera till att våga följa sitt hjärta – och hjärna.

Förutom tillkännagivandet av 2022 års Birgit Nilsson Prize bjuder födelsedagen också på konsert. Medverkande är Sofie Asplund, sopran och Birgit Nilsson-stipendiat 2013, Andreas Brantelid, cello, Kammarorkestern Musica Vitae. Musik: Andrea Tarrodi, Rokoko, Benjamin Britten, ”Les Illuminations”, Pjotr Tjajkovskij, Rokoko-variationer.
Läs mer om konserten här.


Tidigare prismottagare är:

2018 Nina Stemme
2014 Wienerfilharmonikerna
2011 Ricardo Muti
2009 Plácido Domingo


Följ med oss live från Birgits barndomshem i södra Sverige den 17 maj kl 11.00. Då blir det födelsedagsfirande och tillkännagivande av 2022 års Birgit Nilsson Prize.

Följ oss på Facebook.
Läs mer om Birgit Nilsson Prize här.