Yo-Yo Ma tog emot Birgit Nilsson Prize 2022

Cellisten Yo-Yo Ma är den första instrumentalisten som tilldelas priset, som överlämnades av Kung Carl XVI Gustaf vid en ceremoni i Konserthuset Stockholm den 18 oktober 2022.

Den 17 maj tillkännagav Birgit Nilsson Stiftelsens ordförande Susanne Rydén, att Birgit Nilsson Prize 2022 tilldelas cellisten Yo-Yo Ma. Med 1 miljon US dollar är priset den största utmärkelsen inom klassisk musik och tilldelas artister eller institutioner som haft stor betydelse för internationellt musikliv.

Läs mer om pristagaren.

Läs pristagarens tal här.

Birgit Nilsson Prize. En hyllning till klassisk musik.

Birgit Nilsson Prize är världens största pris inom den klassiska musikvärlden. Det delas ut ungefär vart tredje år till en aktiv sångare, musiker eller institution som bidragit med viktiga insatser samt gjort ett stort avtryck inom den klassiska musiken. Priset fungerar inte bara som ett erkännande av mottagarnas enastående prestationer, utan också som ett bevis på vikten av passion och engagemang i musiklivet och även som inspiration för yngre musiker i början av sin karriär.

 

Läs mer om priset.

Jubilant presentation av Birgit Nilsson Prize till Nina Stemme.
Mottagare 2018

Nina Stemme

”Det är en stor ära att bli erkänd för mitt arbete, men det är en ännu större ära att bli erkänd i mitt hemland av en ansedd stiftelse som bär namnet och vårdar arvet efter en legend – min idol Birgit Nilsson.”

Läs mer under Historik

En trumvirvel och publiken i Stockholms Konserthus reser sig: här kommer Sveriges Kung och Drottning ... allt påminner om Nobelpriset, förutom att det är ett annat namn som dyker upp på scenen: Birgit Nilssonpriset.

LE FIGARO, 9 OKTOBER 2014

Mottagare 2014

Wienerfilharmonikerna

”Vi på Wienfilharmonin vördade och älskade Birgit Nilsson. Att bli hedrad genom det pris som bär hennes namn gör oss tacksamma och samtidigt längtansfulla.”

Läs mer under Historik

Nilsson var en ikon inom opera, en fulländad konstnär som krävde det yttersta av sig själv och de hon arbetade med. Hon såg till att dessa krav också skulle uppfyllas av vinnarna av hennes pris.

MUSICAL AMERICA, 13 OKTOBER 2014

Mottagare 2011

Riccardo Muti

”Jag är djupt hedrad över att få denna framstående utmärkelse, särskilt eftersom den grundades av en av de största konstnärerna i historien, Birgit Nilsson, samt i ett land som har gett så mycket till musikvärlden och särskilt opera.”

Läs mer under Historik

Birgit Nilsson var fast besluten att bevara sitt minne genom att sätta upp det största priset inom klassisk musik i sitt lands huvudstad. Hon lyckades.

BBC MUSIC MAGAZINE, AUGUSTI 2012

Mottagare 2009

Plácido Domingo

”Detta erkännande från Birgit är ett av de högsta och mest känslomässiga ögonblicken i mitt yrkesliv.”

Läs mer under Historik

Mottagare recipient 2009 Placido Domingo Birgit Nilsson Prize

Att uppmärksamma spetskompetens, som Nilsson ville, är naturligtvis en bra sak ... och i en alltmer fördummad tidsålder är det allt viktigare att dra större uppmärksamhet till just spetskompetens.

GRAMOPHONE MAGAZINE, OKTOBER 2014

Birgit Nilsson Prize stiftelsen bakom priset
Birgit Nilsson Stiftelsen

Stiftelsen bakom priset

1989 grundade Birgit Nilsson själv ”Birgit Nilsson Stiftelsen” för priset. Birgit Nilsson valde den första prismottagaren men sedan 2011 har en internationell, rådgivande priskommitté föreslagit efterföljande pristagare.