Du visar för närvarande Mottagare 2014: Wienerfilharmonikerna

Mottagare 2014: Wienerfilharmonikerna

Den tredje mottagaren av Birgit Nilsson Prize var Wienerfilharmonikerna. I samband med prisutdelningen i oktober 2014 flög hela orkestern till Sverige och uppträdde på scenen på Stockholm Konserthus under ledning av Riccardo Muti, i närvaron av HM Kung Carl XVI Gustaf och H.M. Drottning Silvia.

”Ingen sångare står ensam på operascenen och högsta kvalitet och prestation kan endast uppnås med partners med samma passion och engagemang för sitt arbete”, kommenterade Rutbert Reisch, ordförande för Birgit Nilsson Foundation. ”Detta var anledningen till att Birgit Nilsson älskade att spela med Wienerfilharmonikerna. Hon älskade att arbeta med dem på grund av deras specifika ljud och unika förmåga att andas med artisterna på scenen. ”

Det finns kanske ingen annan ensemble som är mer konsekvent och nära förknippad med den europeiska klassiska musikens historia och tradition än Wienerfilharmonikerna. Orkestern grundades 1842 och har varit en central del av flera musikaliska epoker och är internationellt hyllad inom både opera och konserter. Deras omfattande turnéschema, produktiva inspelningskatalog och globala sändningar fortsätter att föra ut dessa extraordinära musiker till publiken över hela världen.

Med en så lång och viktig historia röstade musikerna enhälligt för att viga alla prispengar från Birgit Nilsson Prize till att utvidga orkesterns arkiv. Genom att göra arkiven lättare tillgängliga tror Wienerfilharmonikerna att man ”säkerställer framtiden genom att komma ihåg och dokumentera det förflutna”.

Kommentarer

För närvarande är arkivet inrymt i Wiens Haus der Musik, men prispengarna på 1 miljon dollar kommer att bidra väsentligt till att skapa ett lämpligt modernt hem för det, med full tillgång till allmänheten och med plats för författare och forskare att besöka och bedriva sin forskning. Att digitalisera innehållet så att det kan göras tillgängligt online är en prioritet.

Opera Now