Du visar för närvarande Mottagare 2011: Riccardo Muti

Mottagare 2011: Riccardo Muti

Den andra mottagaren av Birgit Nilsson Prize var Riccardo Muti. Dirigenten är erkänd för att exemplifiera alla de kvaliteter som var så viktiga för Birgit Nilsson: passion, engagemang och extraordinärt arbete under många decennier. ”När jag hörde att Birgit Nilsson-stiftelsen hade valt mig för denna framstående utmärkelse, blev jag djupt berörd av juryns erkännande”, sa Riccardo Muti. ”Ännu mer med tanke på min djupa beundran för denna unika och extraordinära artist, både som en enastående musiker och som en stor tolkare.”

Riccardo Muti mottog Birgit Nilsson Prize i oktober 2011 vid en ceremoni i närvaro av kungafamiljen vid Kungliga Operan i Stockholm. Gianandrea Noseda ledde Kungliga Hovkapellet, Royal Opera Chorus och Radiokören i ett uppförande av Va, pensiero från Verdis opera Nabucco där sopranen Sondra Radvanovsky sjöng Tacea la notte placida från Il Travatore.

År 2015, fyra år efter att ha mottagit Birgit Nilsson Prize, grundade Riccardo Muti sin italienska operaakademi i Ravenna och bjöd in musiker från hela världen att delta i en årlig offentlig Master Class på två veckor. Från piano till repetitioner på scenen och två konserter lär sig unga dirigenter och repetitörer den italienska operakonsten genom personliga instruktionen från Muti, som delar sin kunskap och erfarenhet med både studenter och publik. Luigi Cherubini Youth Orchestra, grundad av Muti 2004 – en ensemble som erbjuder unga italienska musiker under 30 år en viktig övningsplats mellan konservatorier och yrkesvärlden deltog också i orkesterdiket.

Kommentarer

Muti är ett bra val, inte bara för att han verkligen är en utmärkt dirigent, utan också för att när han talar offentligt talar han väldigt mycket i den anda som priset tänkte på, antingen för att formulera hans känsla av den klassiska musikens centrala ställning till civilisation och moral, eller att kämpa mot den korta termismen i samtida opera- och musikalisk kultur, som han anser utnyttja ny talang samtidigt som han ignorerar behovet av att kultivera den långsamt …

The Times Literary Supplement