Du visar för närvarande Mottagare 2018: Nina Stemme

Mottagare 2018: Nina Stemme

Den svenska sopranen, Nina Stemme, var den fjärde mottagaren av Birgit Nilsson Prize, som delades ut samma år som 100-årsjubileet för Birgit Nilssons födelse.

Nina Stemme är efterfrågad över hela världen. Hon är ofta gäst på Metropolitan Opera i New York, La Scala i Milano, Wiener Staatsoper, Opera Bastille i Paris och Royal Opera House i London och Operan i Stockholm, för att nämna några operahus. Som dramatisk sopran har Stemme fört den stora skandinaviska traditionen från Kirsten Flagstad och Birgit Nilsson vidare. Hon har hyllats för sina roller som Wagners Isolde, Brünnhilde och Kundry, Strauss Salome och Elektra, liksom Puccinis Turandot och Fanciulla.

Efter att ha fått beskedet om tillkännagivandet sade Nina Stemme ”Det är en stor ära att bli erkänd för mitt arbete, men det är ännu större att bli erkänd i mitt hemland av en världsberömd organisation som bär namnet och arvet från en legend … min idol Birgit Nilsson. Eftersom detta är hennes hundraårsjubileum blir det en mycket ödmjuk och extraordinär ära att få utmärkelsen. ”

Ceremonin

Prisutdelningen ägde rum i oktober 2018 på Kungliga Operan i närvaro av H.M. Kung Carl XVI Gustaf och H.M. Drottning Silvia. Nina Stemme välkomnades av en stående ovation när hon steg upp på scenen för att ta emot priset. Jublet i hela operahuset var ett erkännande av hennes enastående prestationer, både som svensk och internationell konstnär.

Den walesiska basbaritonen Sir Bryn Terfel sjöng scener från The Flying Dutchman, Die Meistersinger och Falstaff med Kungliga Hovkapellet under ledning av dirigenten Evan Rogister. Den unga svenska sopranen Christina Nilsson – mottagare av Birgit Nilsson Stipendium 2015 – sjöng också tre nordiska stycken.

Kommentarer

Tidigare har priset delats ut till Plácido Domingo, Riccardo Muti och Wien Philharmonic Orchestra, men det är underbart passande att lagret under året av Nilssons hundraårsjubileum skulle övergå till en annan svensk kvinna ära till hennes konst och sitt yrke ”.

The Telegraph

Detta är inte bara ett pris för Nina Stemme utan också ett pris för hela den svenska operaeliten som har gjort ett så fantastiskt arbete under så många år. Det är en bekräftelse på att Sverige är världsledande inom opera.

SVT, Svensk TV