Du visar för närvarande Mottagare 2009: Placido Domingo

Mottagare 2009: Placido Domingo

Plácido Domingo var den första mottagaren av Birgit Nilsson Prize, utvald av Birgit själv. Tillkännagivandet gjordes dock först i februari 2009, tre år efter Birgit Nilssons död och 40 år efter hennes första samarbete med Domingo under framförandet av Tosca vid Metropolitan Opera i New York.

”Plácido Domingos världsomspännande karriär är legendarisk – han har sjungit 130 olika roller, mer än någon annan tenor i historien”, kommenterade Rutbert Reisch, ordförande för Birgit Nilsson Foundation. ”Hans musikalitet bekräftas av hans extraordinära repertoar och sångkarriär samt hans prestationer som dirigent, administratör och skapare av unga konstnärsprogram och tävlingar.”

Ceremonin

Domingo mottog priset från H.M. Kung Carl XVI Gustaf vid en gala på Kungliga Operan i oktober 2009. Tydligt rörd höll han ett emotionellt tal och meddelade att han skulle investera prispengarna i att stödja Operalia, tävlingen för unga artister som han instiftade 1993.

Prisutdelningen åtföljdes av ett uppförande av Wagners Liebestod från Tristan und Isolde framfört av Nina Stemme – den svenska sopranen som gynnades av stödet från både Birgit Nilsson och Plácido Domingo som en ung konstnär, och som blev den fjärde mottagaren av Birgit Nilsson Prize 2018.

Kommentarer från mottagaren

“Jag bestämde mig för att använda denna generösa utmärkelse för att främja min Operalia-tävling, för jag tror mycket starkt att det är ansvaret för sångare som har eller har haft goda karriärer att hjälpa begåvade unga sångare att utveckla sin egen talang och bor i opera. Om jag kan hjälpa opera att överleva och samtidigt hjälpa unga sångare att nå sina mål ger det mig stor tillfredsställelse. Och jag känner att genom att använda den underbara utmärkelsen på detta sätt, hedrar jag också minnet om Birgit Nilsson, en av de mest magnifika operasångarna genom tiderna.

Plácido Domingo