Du visar för närvarande Yo-Yo Ma mottagare av Birgit Nilsson Prize 2022

Yo-Yo Ma mottagare av Birgit Nilsson Prize 2022

Idag tillkännagav Birgit Nilsson Stiftelsens ordförande Susanne Rydén, att cellisten Yo-Yo Ma är mottagare av Birgit Nilsson Prize 2022. Med 1 miljon US dollar är priset den största utmärkelsen inom klassisk musik och tilldelas artister eller institutioner som haft stor betydelse för internationellt musikliv. Yo-Yo Ma är den första instrumentalisten som tilldelas priset, som överlämnas av Kung Carl XVI Gustaf vid en ceremoni i Konserthuset Stockholm den 18 oktober 2022.

”Yo-Yo Mas exceptionella karriär harmonierar med allt det som Birgit Nilsson önskade av sig själv och sina musikerkollegor”, sade Susanne Rydén i samband med dagens pressmöte på Birgit Nilsson Museum i Svenstad. ”I en tid där den klassiska musiken ofta marginaliseras förmedlar Yo-Yo Ma, genom sitt konstnärskap präglat av passion och hängivenhet, musikens starka, inneboende kraft. Med ett engagemang som sträcker sig utanför den egna framgången, skapar Yo-Yo Ma sammanhang som främjar gemenskap och inspirerar nästa generations musiker. Vi ser fram emot att hälsa honom varmt välkommen till Stockholm i oktober för att ta emot priset”.

”Jag önskar verkligen att jag hade fått möjlighet att träffa Birgit Nilsson personligen”, kommenterar Yo-Yo Ma nyheten om utmärkelsen, ”men för mig känns hon i högsta grad levande genom alla inspelningar där hennes legendariska röst lever vidare. Hennes stora generositet, hennes humor och värderingar utgör en stor inspiration. Det är ett stort privilegium att få ta emot det pris som hon själv instiftade och därmed bli en länk i arvet efter Birgit Nilsson, en artist som både förstod vikten av att stötta unga musiker i början av sina karriärer och musikens roll för en bättre värld.”

Prisutdelningen äger rum den 18 oktober i Konserthuset Stockholm i närvaro av Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia. I den direktsända prisceremonin medverkar Kungliga Filharmonikerna under ledning av Patrik Ringborg, Radiokören under ledning av sin chefsdirigent Kaspars Putniņš och som solister bland andra cellisten Amalie Stalheim samt flera tidigare mottagare av Birgit Nilssons stipendium för unga sångare.

Under sitt besök i Sverige kommer Yo-Yo Ma även att själv framträda i en konsert med Kungliga Filharmonikerna och dirigenten Alan Gilbert i Dvořáks cellokonsert, den 16 oktober. Biljetter till såväl konsert som ceremoni säljs via konserthuset.se.


Svensk press: Torbjörn Eriksson +46 706 34 43 53
Internationell press: Lucy Maxwell-Stewart +46 70 38 80 255