Du visar för närvarande Nina Stemme är 2018 års pristagare

Nina Stemme är 2018 års pristagare

Birgit Nilsson-stiftelsens ordförande Rutbert Reisch meddelade idag i Stockholm att Birgit Nilsson Prize för 2018 tilldelas Nina Stemme. Ceremonin äger rum i närvaro av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia den 11 oktober 2018 vid Kungliga Operahuset i Stockholm, då priset delas ut av Hans Majestät. Vid ceremonin kommer Royal Opera Orchestra under ledning av den amerikanska dirigenten Evan Rogister att ackompanjera den walesiska basbaritonen Bryn Terfel och den svenska sopranen Christina Nilsson.

Efter att ha fått nyheten om priset sade Nina Stemme ”Det är en stor ära att bli erkänd för mitt arbete, men det är ännu större att erkännas i mitt hemland av en världsberömd organisation som bär namn och bär arvet från en legend … min idol Birgit Nilsson. Eftersom detta är hennes hundraårsjubileum känner jag mig mycket ödmjuk och det är en extraordinär ära att få utmärkelsen. Jag är mycket tacksam för att vara associerad till den här stora artisten och vara i sällskap med Maestro Domingo, Maestro Muti och Wienfilharmonin, som alla tidigare har fått denna extraordinära utmärkelse.”

Det är fjärde gången som Birgit Nilsson Prize delas ut. Birgit Nilsson valde personligen den första pristagaren, Plácido Domingo, som fick priset 2009. Övriga prismottagare, dirigenten Riccardo Muti (2011), Wienerfilharmonikerna (2014) samt 2018 års prismottagare Nina Stemme, var nominerade av en framstående internationell panel med experter på klassisk musik från de stora länder där Birgit Nilsson var mest aktiv under sin karriär.

2018 års pris har en speciell betydelse då vi firar Birgit Nilssons hundraårsjubileum. Birgit Nilsson föddes den 17 maj 1918 och förutom priset har ett årslångt firande under 2018 anordnats av Birgit Nilsson Foundation.