Du visar för närvarande Birgit Nilsson hyllas med en egen bakelse och pralin

Birgit Nilsson hyllas med en egen bakelse och pralin

I år, när Birgit Nilsson skulle fyllt 100 år, får hon sin egen bakelse och pralin. Dessa är skapade av operasångaren Rickard Söderberg som också vunnit tävlingen Hela kändis-Sverige bakar 2015 och dessertmästaren Joel Lindqvist som fått utmärkelser för sitt arbete med desserter. Skapelser kommer att serveras för första gången i samband med The Birgit Nilsson Prize Award i Stockholm den 11 oktober. Det är många som älskade Birgit Nilsson, i Sverige och i övriga världen. Minnet av henne och hennes sång får beundrare att manifestera hennes storhet i olika former. För operasångaren tillika amatörkonditorn Rickard Söderberg var det självklart att använda alla sina talanger för att ge uttryck för några av Birgit Nilssons karaktäristika, hennes globala storhet i kombination med hennes lokala förankring i den skånska myllan. Det blev en bakelse och en pralin.

  • Det är en närmast obeskrivlig ära att få vara en liten del av att fira Birgit Nilsson och jag kan inte tänka mig något vackrare sätt än med en dessert. Dessert och opera har mycket mer gemensamt än man kan tro, säger Rickard Söderberg och fortsätter.
  • Man kan njuta dem utan att veta något om vad det är, så länge man har öppet hjärta och öppet sinne. Röst och smak går direkt in i vår märg och vi kan tillåta oss att frossa i dess alla nyanser och facetter. När det är som bäst är det som att tiden stannar, säger Rickard Söderberg.

Rickard Söderberg kallar sig själv för lekmannabagare och i detta skapande har han haft sin vän, dessertexperten Joel Lindqvist som partner. Deras skapelse bygger på Birgit Nilssons egen berättelse, om hur hon dagen innan sin viktiga audition i Stockholm låg hemma i betlandet och arbetade. Birgits övertygelse att man måste ha fötterna i myllan för att kunna sjunga Wagner är något hon själv ofta nämnde som förklaring till sitt arbete och sin gärning.
Rickard Söderberg och Joel Lindqvist, en operasångare och en dessertkock, båda är väl etablerade och ansedda, tänjer gränser och är djärva inom sina respektive områden. Kanske har de skapat en klassiker som kommer att få uppmärksamhet och livslängd som anstår en operasångerska av Birgit Nilssons kaliber.
Bakelsen och pralinen innehåller ingredienser som kan förknippas med Birgit Nilssons liv och preferenser. Bakverken kommer att premiärserveras vid prisceremonin till Birgit Nilsson Prize Award i samband med hyllandet av årets pristagare operasångerskan Nina Stemme.

  • De som har provsmakat desserterna tror att de kommer att bli klassiker och med smaker lika odödliga som minnet Birgit Nilssons röst, sång och gärning. Innehåll och recept avslöjas i oktober, säger Joel Lindqvist.

Andra viktiga historiska personer som tidigare fått ge namn åt bakelser är Napoleon och kung Gustav II Adolf. En som fått ge namn åt en pralin är ingen mindre än Mozart, Mozart-kugeln.
Bakelsen till Birgit Nilsson minne heter ”La Nilsson 100” och pralinen heter ”La Nilsson”.

OM RICKARD SÖDERBERG OCH JOEL LINDQVIST
Rickard och Joel bor i Skåne, några kvarter från varandra. Det upptäckte Rickard när han vunnit hela Sverige bakar och Joel vann i Dessertmästarna. Rickard tog kontakt med Joel och bad honom ordna menyn till hans 40-årskalas. Rickard önskade att Joel skulle vara sitt vildaste och mest underbara. Det blev en middag med bara desserter på olika teman. Detta projekt förstärkte vänskapen.

Idén till bakverk för att hylla Birgit Nilsson väcktes i samband med att Rickard är en hängiven beundrare av Birgit Nilsson. Det blev mycket resonemang om Birgit, hennes musik, hembygd och passioner för musik och det jordnära. Och när detta skulle översättas i bakverk var det Joels partiska kunskaper som förverkligade hans och Rickards visioner om vad som skulle kunna representera Birgit Nilsson. De lanserade sin idé och Birgit Nilsson Foundation var glada för ännu ett sätt att hylla Birgit Nilsson. Resultatet blev två olika sötsaker, en bakelse och en pralin.
Rickard Söderberg studerade vid OperaAkademiet i Köpenhamn och har gjort en lång rad titelroller i Mozart och barockoperor, såväl som exempelvis Wagners Niebelungens Ring, Parsifal, Mästersångarna och Flygande Holländaren. Rickard Söderberg är idag lika uppmärksammad för sin sång som för sin aktivism och sitt engagemang i samhällsdebatten, något han plockat med sig in i rampljuset via medverkan i folkkära program som Sommar i P1, Körslaget, Let’s Dance och Melodifestivalen. 2016 vann han dessutom tidningen QX pris som årets HBT-person och ledde det mycket uppskattade ”Gatans kör” på SVT. 2018 reste han land och rike runt med sin egen föreställning “Gaytenor”, släppte albumet “it’s a sin”, samt gjorde internationell succé med den nyskrivna kantaten “Bögtåget”, som bland annat uppmärksammades av The Guardian, Der Spiegel och BBC. Han vann Hela Sverige bakar 2015.
Joel Lindqvist är webdesignern som efter ett år bakom skrivbordet, 2002 utbildade sig till kock. Efter några år i varmkök skiftade han till bagerier och desserter. Webdesigner och kock har en del gemensamt, t ex design, färg och kommunikation, tycker Joel. Han har vunnit flera tävlingar och driver idag konditoriet Mat- och chokladstudion i Malmö där han bjuder på säsongsbaserade godsaker som lagats till av det som levererats av lokala producenter. Han har glassfabriken Nordic Fauna Ice Cream i Kräftriket nära Brunnsviken Stockholm. Joel brinner för ekologi och för att desserten ska vara en naturlig del i måltiden. Han vill få människor att njuta och uppleva nya smaker. Lätthet, lekfullhet, fräschör och säsong är hans ledord. Joel delar med sig av det han gör genom att vara generös med recepten han skapar. Hemligheter är inte Joels grej, då driver man inte branschen, och det vill han göra. Hans bok Dessertrevolution (Jordnära desserter i samklang med naturen) som han gjorde för två år sedan har just sålt slut.