Du visar för närvarande August Follin – En herdegosse

August Follin – En herdegosse

14 år ung gör August Follin debut som operasångare. Närmare bestämt som herdegossen i Tosca in Concert, Giacomo Puccinis populära opera som utomhusföreställning på den stora ängen vid Birgit Nilsson Museum i Svenstad. Tillsammans med storstjärnor som Joyce El-Khoury, Richard Söderberg och John Lundgren intar August scenen i sommarens grand final av Birgit Nilsson-dagarna. 

Det är helg och August Follin ska precis ut på en golfrunda. Förutom sång ägnar han sig åt diverse sporter som fotboll, tennis, golf. Bad i poolen står också högt på önskelistan. Skolarbetet tycks gå som en dans, favoritämnen är matte, engelska och givetvis musik.

Hur började det då med sången? August berättar att han redan vid 4 års ålder sjöng så mycket hemma så att hans mamma såg till att han så fort som möjligt kom med i skolkören. 

”Tyvärr slutade en efter en av mina kompisar i kören, så jag var snart ensam kille och hade också tänkt sluta, men då övertalade min mamma mig att jag skulle fortsätta. Det har jag inte behövt ångra”.

Och på den vägen är det. Uppmuntrad av Rakel Holm, kantor i Båstads och Östra Karups församling, fick han snart sjunga solo, och uppdragen blev större och större. Repertoaren spänner mellan klassiskt och pop, alltifrån Lloyd-Webbers ”Pie Jesu” och Chess ”Anthem” till Benjamin Ingrosso och Tomas Stenström.

I sommar blir det alltså operadebut och dessförinnan, den 20 juli, är han solist vid en av de populära sommarkonserterna Njutbart i Ängelholm. Det finns bara ett ”men”, och det är att det oundvikliga målbrottet låter vänta på sig lite till. Själv verkar han dock ta det med ro och har siktet fullt inställt på Tosca in Concert

August Follin, 14 år, gossopran

Från: Båstad

Första soloframträdande: 8 år och med Luciatåget i Mariakyrkan, Båstad
TV-program: Idol

Lag: Djurgården (ligger i släkten)

Framtida jobb: sångare eller varför inte chef för ett företag

Aktuell: Herdegossen i Tosca in Concert, Birgit Nilsson Museum, 12 augusti

Biljetter till Tosca in Concert säljs via juliusbiljettservice.se Biljettkassa telefon 0775-700 400