Årets utställnings tema 2021 – Birgit Nilsson på världens scener

Utställningen Birgit Nilsson – ögonblick och toner ger dig nya inblickar i operastjärnans fantastiska karriär.

Vem var Birgit Nilsson? Vad gjorde henne så speciell? Berättelsen börjar i barndomshemmet, via utbildningsåren i Stockholm och vidare till operadivan La Nilssons karriär på världens scener. Med privata föremål, ljud och bilder presenterar utställningen ögonblick ur Birgits liv. Sådana som hon själv delat med sig av, men också sådana som andra berättat genom åren. Säsongen 2021 har utställningen Birgit Nilsson – ögonblick och toner temat, Birgit Nilsson – på världens scener.

Den delvis förnyade utställningen bjuder besökaren på många nya operaskatter att upptäcka. Till utställningen medföljer en ljudguide som kan fås på svenska, engelska eller tyska. Den ger dig en fördjupad upplevelse av utställningen med berättelser om vad som visas i tittskåpen och anekdoter om Birgit; uppväxten, operavärlden och kärleken till maken Bertil samt musik och arior från några av de mest välkända operorna.

Du lyssnar i egen takt och kan i lugn och ro försjunka i berättelserna medan du sitter ner och beundrar klänningar, föremål och fotografier. I anslutning till utställningen finner du en filmsal, där årets film visas kontinuerligt. Intill ligger ett mediarum där du har möjlighet att fördjupa dig i faktapärmar, böcker och annat tryckt material. Dessutom kan du lyssna till ett urval av unika ljudinspelningar med operaföreställningar från hela världen i vår bekväma musikmöbel. Följ med på en resa genom Birgit Nilssons fantastiska operakarriär!

Sångpunkter

Utöver berättarpunkterna har utställningen olika sångpunkter av varierande längd och ursprung. Gemensamt för dem är att de låter lyssnaren ta del av Birgit Nilsson – och några av hennes samtida – framföra arior och annan välkänd musik.