Du visar för närvarande Birgit Nilsson Prize 2014 tilldelas Wienerfilharmonikerna

Birgit Nilsson Prize 2014 tilldelas Wienerfilharmonikerna

Wienerfilharmonikerna tilldelas 2014 års Birgit Nilsson Prize. Hela orkestern kommer därför till Stockholm i oktober för att motta priset och framföra en konsert.

Priset, som ger Wienerfilharmonikerna en miljon dollar, delas ut för den tredje gången i minne av den framlidna svenska operasångerskan Birgit Nilsson. Tidigare pristagare har varit den spanske operasångaren Plácido Domingo, 2009, och den italienske dirigenten Riccardo Muti, 2012.

Wienerfilharmonikerna mottar priset den 8 oktober 2014 vid en ceremoni på Konserthuset i Stockholm i närvaro av H.M. Konung Carl XVI Gustav och H.M. Drottning Silvia.

– De bland oss i Wienerfilharmonikerna som arbetade med Birgit Nilsson högaktade och älskade henne. Vi är oerhört tacksamma och hedrade att motta ett pris som bär hennes namn och därigenom också hedrar hennes minne. Hur prissumman kommer att användas offentliggörs under ceremonin i oktober i Stockholm då hela orkestern deltar. Kungaparets närvaro gör ceremonin än mer speciell, säger orkesterns ordförande Clemens Hellsberg i ett pressmeddelande.

I samband med prisutdelningen framför också Wienerfilharmonikerna en konsert som sker under ledning av den tidigare pristagaren Riccardo Muti.