Du visar för närvarande Johanna Wallroth årets Birgit Nilsson-stipendiat

Johanna Wallroth årets Birgit Nilsson-stipendiat

Årets Birgit Nilsson-stipendiat är sopranen Johanna Wallroth. Hon får ta emot ett stipendium som, tack vare en anonym donator, fördubblats i värde. Det gör det till ett av Sveriges största – 200 000 kronor.                                                                                                                                                                     

Johanna Wallroth, som just nu repeterar och spelar på Wiener Staatsoper tar emot stipendiet vid en stipendiekonsert i Västra Karups kyrka 13 aug kl 18, i samband med årets upplaga av Birgit Nilsson-dagarna. För information om stipendiet eller stipendiaten, intervjuer, bilder eller liknande, kontakta Gitte Lindström-Harmark tel. 0705 780515 (+46 705780517)                                                                                                                                      

För ytterligare information: birgitnilssondagarna.se

Johanna Wallroth, ”en gnistrande svensk sopran”, hamnade plötsligt i rampljuset 2019 när hon tog första pris i den prestigefyllda internationella Mirjam Helin-sångtävlingen med sitt ”omedelbart engagerande, intelligenta och mångfasetterade framförande” (Bachtrack). Wallroth har därefter ingått i Wiener Staatsopers Opernstudio från och med säsongen 20/21. Johanna Wallroth, som ursprungligen utbildades på Kungliga svenska balettskolan, ändrade huvudinriktning till sång och fortsatte till Wien där hon tog examen vid Universität für Musik und darstellende Kunst (MDW). Hon gjorde operadebut 2013 som Barbarina (Figaros bröllop) under Arnold Östman på Ulriksdals slottsteater i Stockholm. Därefter har hon framträtt som Eurydike (Orfeus och Eurydike) på MDW Wien, Despina (Così fan tutte) på Schlossteater Schönbrunn i Wien och Pamina (Trollflöjten) på Gnesinakademin i Moskva. Sedan dess har Johanna Wallroth återvänt till Schlosstheater Schönbrunn både som Greta (Hans och Greta) och Susanna (Figaros bröllop). Hon har gestaltat Ismene i Telemanns Orpheus på Vadstena slott och sjungit rollerna som Sömnmalen och Gryningsfen (Hans och Greta) i en nyproduktion för Norrlandsoperan i Umeå. Förra säsongen debuterade Johanna Wallroth som Zerlina i ett livesänt halvsceniskt framförande av Don Juan med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding. Utöver sina engagemang på Staatsoper i Wien under säsongen 20/21, vilken inkluderade ett livesänt framförande som Barbarina i Figoros bröllop under Philippe Jordan, framförde Johanna Wallroth Barber och Stravinsky med Kungliga Filharmonikerna under Sakari Oramo. 

Utöver Wallroths kommande säsong 21/22 på Wiener Staatsoper framträder Johanna denna sommar vid en galakonsert med Drottningholms Barockensemble, med Sveriges Radios Symfoniorkester och debuterar med Orchestre Philharmonique de Radio France under ledning av Barbara Hannigan.

”Att få ta emot Birgit Nilssons stipendium är fantastiskt roligt och att få förknippas med Birgit Nilssons namn känns mycket ärofullt. Jag tolkar det som ett erkännande och en bekräftelse på att jag är på god väg med min röst och musikaliska utveckling. Pengarna ger en trygghet som möjliggör att jag kan fortsätta fokusera på och utveckla en karriär som sångerska med alla kostnader som det innebär. ” säger Johanna Wallroth

Grundplåten till Birgit Nilsson-stipendiet för unga sångare lade La Nilsson själv med recetterna från två Tosca-föreställningar på Malmö Opera 1969. Det delades länge ut i samband med en stipendiekonsert i Västra Karups kyrka, innan det flyttades till Malmö Opera 2012. I samband med den tredje upplagan av Birgit Nilsson-dagarna 2020 i och kring Birgit Nilsson-museet i Svenstad på natursköna Hallandsåsen, återvände stipendieutdelningen till Bjärebygden. Genom en anonym donator har stipendiesumman fördubblats, från 100 000 kronor till 200 000.