Du visar för närvarande 2022 års Birgit Nilsson Stipendium Cornelia Beskow

2022 års Birgit Nilsson Stipendium Cornelia Beskow

2022 års Birgit Nilsson Stipendium tilldelas den svenska, lyrisk-dramatiska sopranen Cornelia Beskow, som får ta emot 200 000 kr (motsvarande 20 000 USD) den 12 augusti när hon kommer att framträda i kyrkan i Västra Karup, Birgit Nilssons hemförsamling, som ett led i firandet av årets Birgit Nilsson-dagar. Biljetter till stipendiekonserten köps hos juliusbiljettservice.se

Cornelia Beskow vann 2017 års Lauritz Melchior International Singing Competition där hon tilldelades fyra priser. Hon är utbildad vid Operaakademiet i Köpenhamn (solistklass 2009-2012) och vid Operahögskolan i Stockholm (master i opera 2013-15). Hon gjorde svensk debut på Kungliga Operan i Stockholm som Donna Elvira i Don Giovanni (2015) och internationell debut på Staatsoper i Wien som Elsa i Lohengrin (2020).

”Som Elsa presenterade Cornelia Beskow sig för publiken i Wien för första gången” skrev Wiener Zeitung. ”Den unga svenskan har en fantastisk röst med en stark, klangfull höjd, stor stamina och lyriskt behag. Hon lyckade med att göra ett trovärdigt porträtt av rollen, mellan dröm och bävan.”

Den här säsongen uppträder Cornelia i titelrollen i Jenufa i en nyproduktion av Keith Warner på Den Norske Opera i Oslo och som Senta i Der fliegende Holländer på Norges största och mest spektakulära utomhusscen, Opera Østfold på Fredrikstens fästning.

”Birgit Nilsson var inte bara min största idol inom sång, hon har också inspirerat mig med sin humor och sin visdom. Hon sa t ex: ’Uppnå något du alltid har drömt om, och du kommer att uppleva något du aldrig kunnat drömma om. Det är så jag känner när jag får hennes stora stipendium!’ ” 

Cornelia Beskow