Du visar för närvarande Unik möjlighet på Bjärehalvön – upplev morgondagens opera- och sångstjärnor – Katarina Dalayman leder prestigefylld Master Class

Unik möjlighet på Bjärehalvön – upplev morgondagens opera- och sångstjärnor – Katarina Dalayman leder prestigefylld Master Class

Den svenska operasångerskan Katarina Dalayman leder sommarens Master Class under Birgit Nilsson-dagarna på vackra Bjärehalvön. Parallellt med en lång och mycket framgångsrik internationell karriär ger Katarina Dalayman även undervisning till unga sångare, och den 4-7 augusti kommer hon att inför publik i Birgit Nilsson-salen på kulturhuset Ravinen i Båstad leda Master Class i en repertoar som omfattar både arior och romanser. Kursen avslutas med en konsert den 8 augusti där kursdeltagarna – morgondagens opera- och sångstjärnor – ackompanjeras av pianisterna Elisabeth Boström och Jacob Lidåka vilka också medverkar som kursledare. Sommarens Master Class arrangeras för elfte året i följd!

Katarina Dalayman har sjungit både stora dramatiska sopranpartier (t.ex. Brünnhilde, Isolde och Elektra) och under senare år flera karaktärsroller för mezzosopraner. Hon har framträtt på världens ledande operascener som Metropolitan Opera i New York, Opéra de Bastille i Paris, Wiener Staatsoper, Bayerische Staatsoper, Deutsche Oper i Berlin, Teatro alla Scala och Salzburger Festspiele etc.


Bland hennes senare föreställningar kan nämnas Kundry i Parsifal på Metropolitan Opera i New York med Jonas Kaufmann och Peter Mattei i en uppsättning som direktsändes över hela världen; Brangäne i Tristan och Isolde, inspelad live från Metropolitan och på DVD, samt framträdanden med Bryn Terfel i Valkyrian på Tanglewood Festival i USA och som Ortrud i Lohengrin på Concertgebouw i Amsterdam. Just nu gör hon rollen som Herodias i Salome på operan i Rom.

3 korta frågor till Katarina:

Visst träffade du Birgit…?
– Ja, första gången när jag deltog i hennes Master Class i Stockholm 1987. Sedan möttes vi vid några olika tillfällen, bland annat som hastigast på Met när jag sjöng Brangäne och hon försökte komma incognito, fast någon i publiken såg henne och började applådera, varpå alla reste sig och började hojta och applådera. Kul!

Vad vill du främst förmedla när du undervisar?
– Jag gillar att jobba med teknik. Det är viktigt för mig att hitta skönheten och det fria i rösten. Jag tycker att man pratar alldeles för lite om det nuförtiden. Sedan handlar det naturligtvis också om uttryck, om tekniken sitter.

Vad har du för relation till Skåne och Bjärehalvön?
– Jag älskar Skåne men har hittills inte varit så mycket på Bjärehalvön, förutom Hovs Hallar vid ett antal tillfällen, helt fantastiskt – underbara vandringar! Birgit Nilssons Museum så klart, men har ännu inte varit där… Klippbad eller bryggbad i Skåne är en dröm, föredrar det framför sandstrand. Jag vill gärna besöka Norrvikens Trädgårdar, och Flickorna Lundgrens kafé, som ju inte är Bjäre …om man hinner det.

Birgit Nilsson-dagarna 4-10 augusti 
https://www.birgitnilsson.com

                                               
För intervjuer, bilder eller ytterligare information, kontakta Gitte Lindström Harmark på Birgit Nilsson Museum tel. +46 70-5780517

masterclass@birgitnilsson.com