Du visar för närvarande Verdi med världssångare på Båstads centercourt

Verdi med världssångare på Båstads centercourt

Världssångarna Joyce El-Khoury och Michael Fabiano gör i sommar efterlängtad återkomst i Båstad tillsammans med svenske stjärnbarytonen Fredrik Zetterström och mästerdirigenten Pier Giorgio Morandi. Efter fjolårets Tosca-succé följer en specialföreställning av Giuseppe Verdis opera Maskeradbalen – den här gången sker finalen på Birgit Nilsson-dagarna på Båstad Tennisstadion med Staffan Valdemar Holm som regissör. 

Att det i sommar är 60 år sedan Birgit Nilsson gjorde ett legendariskt framträdande på Båstad Tennisstadion vill Birgit Nilsson-dagarna uppmärksamma med en specialföreställning av Giuseppe Verdis Maskeradbalen (Un ballo in maschera) på samma arena. Den här gången med plats för 3.000 operabesökare, och med den välmeriterade teater- och operaregissören Staffan Valdemar Holm som sceniskt ansvarig. 

Rollen som Amelia i Maskeradbalen var en av Birgits absoluta favoriter, en roll som här sjungs av den libanesisk-kanadensiska sopranen Joyce El-Khoury som nyligen firat stora triumfer i flera prestigefulla sammanhang och vars röst jämförts med Maria Callas. Amerikanen Michael Fabiano, en av världens främsta tenorer med hela världen som arbetsfält, gör operans titelroll Gustav III. 

Som Anckarström hörs stjärnbarytonen Fredrik Zetterström som bland annat gjort ledande roller i skandinaviska operahus och runt om i Europa.  Medverkar gör även internationella toppnamn som mezzosopranen Elizabeth DeShong(Ulrica)och sopranenMarina Monzó (Oscar) – båda för första gången i Sverige – tillsammans med några av Sveriges främsta operasångare. Dirigenten Pier Giorgio Morandi – en veritabel expert på italiensk opera – leder åtta operasolister samt, liksom tidigare år, Helsingborgs Symfoniorkester och en stor kör med sångare från Helsingborg med omnejd och Bjärehalvön.

Som en av den italienska operans absoluta höjdpunkter har Maskeradbalen samtidigt kallats ”en svensk nationalopera”, en operafavorit för Birgit Nilsson som nu alltså för första gången spelas i hennes hemtrakter.  

I Birgit Nilsson-dagarna ingår även en Master Class, i år under ledning av hovsångerskan Katarina Dalayman, som avslutas med att kursdeltagarna ger en konsert i Kulturhuset Ravinen. En stipendiekonsert sker dessutom och traditionsenligt i Västra Karups kyrka; årets stipendiat offentliggörs den 17 maj, Birgit Nilssons födelsedag.

Medverkade i Maskeradbalen:

Michael Fabiano – Gustav III
Fredrik Zetterström – Anckarström
Joyce El-Khoury – Amelia
Elizabeth DeShong – Ulrica
Marina Monzó – Oscar
Anton Ljungqvist – Horn
Anders Lorentzson – Ribbing
Magnus Lindegård – Matrosen 
Theodor Uggla – Domaren och Amelias betjänt
Helsingborgs Symfoniorkester & körer från Bjäre och Helsingborg
Pier Giorgio Morandi – dirigent
Staffan Valdemar Holm – regi 

Föreställningen sjungs på italienska 

Birgit Nilsson-dagarna 4–10 augusti 2024  

  • Master Class i Birgit Nilsson-salen, Ravinen i Båstad, 4–7 augusti kl. 10.30-16.30
  • Master Class-konsert i Birgit Nilsson-salen, Ravinen 8 augusti kl. 19
  • Stipendieutdelning med konsert i Västra Karups kyrka, 9 augusti kl. 19
  • Maskeradbalen, Båstad Tennisstadion, 10 augusti kl 19

2024 års Birgit Nilsson-dagar (4-10 augusti) arrangeras av Birgit Nilsson Stiftelsen i samarbete med Birgit Nilsson Museum, Birgit Nilsson Sällskapet, S & E Destinationsutveckling, Backahill AB och Julius Production AB. 

Biljetter genom Julius Biljettservice.

Presskontakt 

Torbjörn Eriksson  070-634 43 53