Du visar för närvarande Birgit Nilsson Prize 2018 tilldelas Nina Stemme

Birgit Nilsson Prize 2018 tilldelas Nina Stemme

Birgit Nilsson-stiftelsens ordförande Rutbert Reisch meddelade idag i Stockholm att Birgit Nilsson Prize 2018 går till sopranen Nina Stemme. Prisceremonin äger rum i närvaro av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia den 11 oktober 2018 vid Kungliga Operan i Stockholm. Nina Stemme tar då emot priset av Hans Majestät. Vid ceremonin ackompanjerar Royal Opera Orchestra under ledning av den amerikanska dirigenten Evan Rogister den berömda walesiska basbaritonen Bryn Terfel och den svenska sopranen Christina Nilsson.


Nina Stemme säger om nyheten om att tilldelas 2018 års Birgit Nilsson Prize: ”Det är en stor ära att bli erkänd för mitt arbete, men det är ännu större att erkännas i mitt hemland av en världsberömd organisation som bär namn och bär arvet från en legend … min idol Birgit Nilsson. Eftersom detta är hennes hundraårsjubileum känner jag mig mycket ödmjuk och det är en extraordinär ära att få utmärkelsen. Jag är mycket tacksam för att vara associerad till den här stora artisten och vara i sällskap med Maestro Domingo, Maestro Muti och Wienerfilharmonikerna, som alla tidigare har fått denna extraordinära utmärkelse.”


Birgit Nilsson Prize har delats ut tre gånger tidigare. Birgit Nilsson valde personligen den första pristagaren, Plácido Domingo, som fick priset 2009. En framstående internationell panel av experter på klassisk musik från de länder där Birgit Nilsson var mest aktiv under sin karriär nominerade övriga prismottagare, dirigenten Riccardo Muti (2011) och Wienerfilharmonikerna (2014), samt Nina Stemme (2018).


2018 års Birgit Nilsson Prize har en speciell betydelse eftersom vi firar Birgit Nilssons hundraårsjubileum. Birgit Nilsson föddes den 17 maj 1918 och förutom priset har ett årslångt firande under 2018 anordnats av Birgit Nilsson Foundation.

Läs mer om tidigare pristagare