Du visar för närvarande Matilda Sterby – årets Birgit Nilsson-stipendiat

Matilda Sterby – årets Birgit Nilsson-stipendiat

250.000 kronor får årets Birgit Nilsson-stipendiat, svenska sopranen Matilda Sterby. Det blev officiellt tidigare idag vid en ceremoni på Birgit Nilsson Museum i Båstad med Matilda som för närvarande är verksam i Wien. Den 9 augusti ger hon sin stipendiekonsert i Birgits ”egen” Västra Karups kyrka. 

Matilda: ”Det har varit en dröm att nån gång få det här stipendiet, för det betyder så mycket. Först och främst för att det är kopplat till Birgit Nilssons namn – hennes fantastiska konstnärskap och hur hon hanterade karriärens alla utmaningar – men också för att tidigare stipendiater är sångare som jag länge sett upp till. Och det är en bekräftelse på att jag är på rätt väg. Sedan kommer pengarna väl till pass för vidareutveckling, sånglektioner, coachings och möjlighet att resa för att vidga min karriärs vyer.”

Matilda Sterby har på kort tid etablerat sig både i Sverige och internationellt. Efter debut på Läckö slott som Grevinnan i Figaros bröllop 2019 och avslutade studier på Operahögskolan i Stockholm har hon sjungit Fiordilidgi i en streamad Così fan tutte 2020 och Marenka i Brudköpet 2022, båda på GöteborgsOperan. Denna säsong har hon debuterat på Malmö Opera som Donna Anna i Don Giovanni och som Magda, den kvinnliga huvudrollen, i La Rondine på Volksoper Wien. Hon har vidare gjort Mimì i La Bohème och Micaëla i Carmen i Karlsruhe och Grevinnan i Figaros bröllop i Klagenfurt och Hannover.

Matilda Sterby har mottagit Hjördis Schymberg-stipendiet och varit finalist i Solistpriset. 

Bland kommande engagemang ingår Fiordiligi i Malmö och Micäela i Göteborg 2024, Grevinnan i Figaros bröllop på Volksoper Wien och Ellen Orford i Peter Grimes i Göteborg 2025. 

Birgit Nilsson instiftade Birgit Nilsson-stipendiet till minne av hennes första sångpedagog, Ragnar Blennow, och delades ut av Birgit första gången 1973. 

Birgit Nilsson (1918–2005) var en av 1900-talets främsta operasångare. Hennes fantastiska röst och suveräna scennärvaro hyllades av såväl kritiker som publik. Hon vann internationellt erkännande som den ledande dramatiska sopranen i världen.

Årets Birgit Nilsson-dagar 4-10 augusti inleds med masterclass och konsert under ledning av hovsångerskan Katarina Dalayman och avslutas med Maskeradbalen, en stor open-air konsert på Båstad tennisstadion. Biljetter till samtliga konserter säljs via juliusbiljettservice.se Biljettkassa 0775-700 400.

Birgit Nilsson-dagarna 4–10 augusti 2024  

  • Master Class i Birgit Nilsson-salen, Ravinen i Båstad, 4–7 augusti kl. 10.30-16.30
  • Master Class-konsert i Birgit Nilsson-salen, Ravinen 8 augusti kl. 19
  • Stipendieutdelning med konsert i Västra Karups kyrka, 9 augusti kl. 19
  • Maskeradbalen, Båstad Tennisstadion, 10 augusti kl 19

För pressbilder och mer information besök vår hemsida

www.birgitnilsson.com

Kontaktuppgift Birgit Nilsson Museum:
Torbjörn Eriksson, Pressansvarig, 070-634 43 53