Du visar för närvarande Ida Ränzlöv-årets Birgit Nilsson-stipendiat
Foto: Matthias Baus

Ida Ränzlöv-årets Birgit Nilsson-stipendiat

Den svenska mezzosopranen Ida Ränzlöv är 2023 års Birgit Nilsson-stipendiat. Stipendiet är på 200 000 kr och delas ut av Stiftelsen för Birgit Nilssons Stipendiefond i samband med sommarens stipendiekonsert i Västra Karups kyrka. Det tillkännagavs idag kl 11:00 vid en ceremoni på Birgit Nilsson Museum i Svenstad, som håller öppet hus med anledning av Birgit födelsedag. 

”Birgit Nilsson har alltid varit en stor inspiration och förebild för mig, inte bara musikaliskt, utan också genom att hon som bonddotter kunde uppnå det hon gjorde. Jag har alltid känt ett nära band till det”, säger Ida Ränzlöv som växte upp i Helsingborg, inte långt ifrån Birgits Svenstad. Hon har besökt gården som idag är museum och gått den masterclass som är uppkallad efter henne. Idag tillhör hon ensemblen vid Staatsoper Stuttgart. 

I Stuttgart har Ida Ränzlöv gjort roller som Orlofsky i Läderlappen, Varvara i Káťa Kabanová och Rosina i Barberaren i Sevilla. Hon har medverkat i produktioner på Glyndebourne Festival Tour, Det Kongelige Teater i Köpenhamn och Confidencen Opera Festival i Ulriksdal dit hon i sommar återvänder för en roll i Rameaus opera Dardanus.

Ida Ränzlövs stipendiekonsert – med Magnus Svensson som pianist – sker den 11 augusti, traditionsenligt i Västra Karups kyrka där Birgit brukade dela ut sitt stipendium och själv sjöng fler år än någon annanstans. 

1973 var första gången som Birgit Nilsson delade ut stipendiet som i år således firar 50-årsjubileum. Hittills har det tillfallit 46 unga sångare, av vilka flera etablerat framgångsrika internationella karriärer, däribland Nina Stemme, Malin Byström, Hillevi Martinpelto, Anna Larsson och John Lundgren.  

Årets Birgit Nilsson-dagar 6-12 augusti inleds med masterclass och konsert under ledning av hovsångerskan Anne Sofie von Otter och avslutas med Tosca in Concert, en stor utomhusföreställning vid Birgit Nilsson Museum. Biljetter till samtliga konserter säljs hos juliusbiljettservice.se

Ida Ränzlöv, mezzosopran

Ida Ränzlöv, som är född i Helsingborg, är knuten till solistensemblen vid Staatsoper Stuttgart där hon säsongen 2022–23 gjorde roller som Varvara i Káťa Kabanová, Hans i Hans & Greta, Meg Page i Falstaff och Andra nornan i Ragnarök. 

Hösten 2022 var hon engagerad som Cherubin i Figaros bröllop vid Glyndebourne Festival and Tour. Av tidigare roller kan nämnas Orlofsky i Läderlappen (Staatsoper Stuttgart), Venus i Venus & Adonis och Dido i Dido & Aeneas vid Confidencen Opera Festival 2021 och Mercédès i Carmen på Det Kongelige Teater i Köpenhamn 2019.    

Efter sångstudier vid Vadstena Folkhögskola och Musikhögskolan i Malmö antogs Ida Ränzlöv vid operastudion vid The Royal College of Music i London, med examen 2018 som mottagare av det prestigefyllda Independent Opera Voice Award. 2018–19 ingick hon i operastudion vid Staatsoper Stuttgart. Hon var 2018 års Glyndebourne Jerwood Young Artist och vann Anneliese Rothenberger-tävlingen året efter. Hon var alumn av Solti Accademia di Bel Canto (2017), vann av Lies Askonas-tävlingen (2017), och blev tilldelad The Maise Lewis Award från The Musicians’ Company (2018). 

Under sin studietid i Sverige blev Ida tilldelad flera stipendier och priser, bland annat från Kungl. Musikaliska Akademien, Fredrika Bremerförbundet, Anna Withlocks Minnesfond, John Andersson i Anderslöv Stiftelse, Operavännerna i Ystad och Operakonstens vänner i Skåne.