Du visar för närvarande En sångarfest utan motstycke i Sverige i vår tid

En sångarfest utan motstycke i Sverige i vår tid

Fyra internationella världsstjärnor är på väg till centercourten i Båstad. Den här gången handlar det inte om tennis – utan opera! Lördag den 10 augusti ges en av operakonstens mest älskade verk – Giuseppe Verdis Maskeradbalen. En opera om kärlek, otrohet, svek och makt i regi av Staffan Valdemar Holm. Allt utspelar sig på Tennisstadion med svenska toppsångare, Helsingborgs Symfoniorkester och körer under ledning av Pier Giorgio Morandi samt inte minst – fyra utländska sångar-äss:

Michael Fabiano, USA, har under våren fått stora lovord från press och publik, bl a på Metropolitan Opera i New York – världens just nu kanske främste tenor. ”Michael Fabiano är en kraftfull Don José… Fabiano exploderar i passion och raseri… men förmedlar samtidigt kärlek och ömhet i mjuka och vackra toner” (New York Classical Review). ”Vår tids mest spännande Don José” (Woman around the World).
I Maskeradbalen gör Fabiano rollen som Gustav III, eller Renato i den italienska versionen: ”Jag tycker att det är den bästa operan som någonsin skrivits för en tenor”, säger han själv.

Joyce El-Khoury, Kanada. Hennes Violetta i La traviata ”var strålande, såväl tekniskt som emotionellt” (The Times, UK). ”…om Joyce El-Khourys skådespeleri var utmärkt, var hennes sång rent av formidabelt – värt en resa för att se och höra henne i rollen som Elisabeth i Don Carlos. Jag är säker på att de bästa operaadresserna redan noterat hennes utveckling” (Seen and Heard). ”Den bästa och mest övertygande Norma jag upplevt under de senaste två decennierna”, enligt en grekisk operakritiker om El-Khourys rolldebut som Norma, augusti 2023, på Herodes Atticus vid Akropolis i Aten (en föreställning till 100-årsminnet av Maria Callas födelse). I Båstad gör El-Khoury rollen som Amelia. 

Daniela Barcellona, Italien, har bl a hyllats flera gånger på La Scala i Milano i operor som Lucrezia Borgia, Iphigénie en Aulide, Il viaggio a Reims, La donna del lago, Luisa Miller, Falstaff, Les Troyens. Hon har vidareframträtt på scener som Royal Opera House i London, Théâtre des Champs Elysées i Paris, Bayerische Staatsoper i München, Teatro Real i Madrid, Salzburgfestivalen och Gran Teatre del Liceu i Barcelona.
Rollen som Ulrica i Maskeradbalen har hon bl a gjort på Verbier Festival och i Barcelona där hon också gjort roller som Principessa i Suor Angelica, Zita i Gianni Schicchi och la Principessa di Bouillon i Adriana Lecouvreur.

Marina Monzó, Spanien, sjöng för en månad sedan just Oscar i Maskeradbalen på operan i València, samma roll hon gör i Båstad. ”Marina Monzó var en ljuvlig Oscar.  Hennes sopran har en underbar kärna av persikor och grädde (sic!) och med sin genuina koloratur kan hon med lätthet svinga sig upp i det högsta registret.  Helt klart en artist att hålla ögonen på (Opera Traveller). 2022 vann hon Ópera XXI Award som bästa unga sångerska och Ópera Actual Award som bästa unga artist.


Birgit Nilsson sjöng Amelia för första gången på Wienoperan, hennes andra hemmascen (efter Kungliga Operan) som är aktuell i utställningen ”Wien, mina drömmars stad” på Birgit Nilsson Museum. Amelia tillhörde Birgits absoluta favoriter. 

Och nu ges det alltså möjlighet att äntligen se Maskeradbalen i en open air-konsert på den arena där hon själv gav en bejublad konsert för exakt 60 år sedan – Tennisstadion i Båstad!

Medverkade
Michael Fabiano – Gustav III
Fredrik Zetterström – Anckarström
Joyce El-Khoury – Amelia
Daniela Barcellona– Ulrica
Marina Monzó – Oscar
Anton Ljungqvist – Horn
Anders Lorentzson – Ribbing
Magnus Lindegård – Matrosen
En domare/en betjänt – Theodor Uggla
Helsingborgs Symfoniorkester & körer från Bjäre och Helsingborg
Pier Giorgio Morandi – dirigent
Staffan Valdemar Holm – regi 

Föreställningen sjungs på italienska. Textas på svenska och engelska.  

För arrangemanget står Birgit Nilsson Stiftelsen i samarbete med S & E Destinationsutveckling, Backahill, Birgit Nilsson Museum och Julius Production AB.

Presskontakt: Torbjörn Eriksson, t.e.kulturproduktion@gmail.com

Biljetter: juliusbiljettservice.se