Du visar för närvarande Stemme får Wien-operans finaste utmärkelse

Stemme får Wien-operans finaste utmärkelse

Den svenska sopranen och hovsångerskan Nina Stemme får Wien-operans finaste utmärkelse. Hon är utnämnd till hedersmedlem på Wiener Staatsoper – ”Ehrenmitglied der Wiener Staatsoper”. Den enda svensk som tidigare förärats medlemskap i detta exklusiva sällskap, med anor sedan 1880, är Birgit Nilsson, som invaldes 1968.

År 2018 tilldelades Nina Stemme Birgit Nilsson Prize. Hon är efterfrågad över hela världen. Hon är ofta gäst på Metropolitan Opera i New York, La Scala i Milano, Wiener Staatsoper, Opera Bastille i Paris och Royal Opera House i London och Operan i Stockholm, för att nämna några operahus. Som dramatisk sopran har Stemme fört den stora skandinaviska traditionen från Kirsten Flagstad och Birgit Nilsson vidare. Hon har hyllats för sina roller som Wagners Isolde, Brünnhilde och Kundry, Strauss Salome och Elektra, liksom Puccinis Turandot och Fanciulla.

”Det är med stor glädje, ödmjukhet och inte så lite stolthet som jag tar emot denna otroliga ära. Under dessa 20 år på Wiener Staatsoper lärde jag mig oerhört mycket och hittade också ett konstnärligt hem” sade Nina Stemme.

Nina Stemme mottog hedersutmärkelsen och den särskilda Ehrenmitglied-ringen av operahusets chef Bogdan Roščić vid en ceremoni efter föreställningen av Wagners Lohengrin, där Nina Stemme sjöng rollen som Ortrud.

Läs mer om Nina Stemme här.

Pressmeddelande från Wiener Staatsoper (tyska)